“Ik droom van een beweging van jongeren”

Geplaatst op 06/06/2016 09:44

Lennart van der Vegt Buzz Youth for Christ United

Lennart van der Vegt is pionier bij Youth United. Al 15 jaar gaat hij drie dagen per week in een groene bus (The Buzz) en een team vrijwilligers langs zes Harderwijkse scholen. Jongeren komen langs voor een kop koffie, een potje FIFA op de Playstation of een gesprek als ze iets op hun hart hebben. “Mijn gebed is dat jongeren de moed hebben om op te staan voor anderen die gepest worden, te bidden voor anderen en te bidden voor genezing.”

 

“We zijn begonnen met lessen te geven en kerst- en paasvieringen te verzorgen op scholen. Dat doen we nog steeds. Zo hebben we goede relaties opgebouwd met verschillende scholen. We hebben een goed netwerk van positieve docenten. Daaruit is het werk met The Buzz begonnen. We willen structureel aanwezig zijn op scholen. Bij vijf scholen staan we elke twee weken op het schoolplein.”

 

Gebroken gezinnen

“We ontmoeten jongeren van alle leeftijden en allerlei achtergronden: moslims, kerkelijk, niet kerkelijk, bovenbouw, onderbouw. Veel komen binnen voor de gezelligheid of om lekker te gamen op de Playstation. Voor veel van hen is The Buzz ook een plek waar ze zich veilig en gewaardeerd voelen. We onthouden hun naam en hun situatie. Omdat we structureel op dezelfde plekken staan, bouwen we een band op.

 

Dat betekent veel voor hen. Er ontstaan mooie relaties en uiteindelijk durven ze te vertellen waar ze mee zitten. Zo heb ik gisteren met een jongere gepraat die al vanaf z’n derde geen contact meer heeft met z’n vader. Hij heeft veel meegemaakt. We zijn geen hulpverleners, maar als het nodig is, verwijzen we hen door. Naast het vrijwilligerswerk voor Youth United, ben ik ook jongerenwerker bij welzijnsinstelling, dus ik heb goede contacten, onder andere met vertrouwenspersonen op scholen.”

 

“Veel jongeren komen uit gebroken gezinnen. Er is veel eenzaamheid. Bijna alle jongeren die op de thema-avond over pesten waren, hadden er wel ervaring mee. Veel hebben een slechte relatie met hun ouders. Een aantal van onze vrijwilligers hebben dezelfde ervaring, dus kunnen daarover iets delen en vertellen welke rol God daarin heeft gespeeld. Hoe Hij wonden uit het verleden genezen heeft. Dat zijn vaak heel mooie mogelijkheden om te getuigen. Maar we bieden vooral een luisterend oor. Veel situaties zijn niet gemakkelijk op te lossen.”

 

Discipelschap

“Eén keer per maand is er een Open Buzz Avond in een jongerencentrum. De jongeren die we ontmoet hebben op school, nodigen we hier uit. We eten samen en iemand houdt een praatje of een getuigenis. Daarna praten we door in groepjes. Heel gezellig. Van daaruit worden jongeren uitgenodigd om mee te doen met Youth Alpha. De jongeren die echt een keuze voor God hebben gemaakt nodigen we uit voor een discipelschapstraject. Zij raken vaak als vrijwilliger betrokken bij The Buzz of een andere activiteit van Youth United.”

Lennart Buzz Youth for Christ united lifespots

Beweging

“Ik droom van een beweging van jongeren op middelbare scholen. Jongeren die enthousiast zijn over God en dat willen uitdelen aan anderen. Mijn gebed is dat jongeren de moed hebben om op te staan voor anderen die gepest worden, te bidden voor anderen en te bidden voor genezing. Terugkijkend had ik gehoopt dat dat sneller was gegaan. Waarom zie ik dat nog niet gebeuren? Ik verlang ernaar dat het gaat opvallen hoe jongeren met elkaar omgaan, dat ze naar elkaar gaan omzien, minder gaan pesten en voor elkaar opstaan. Jongeren zijn vaak heel hard naar elkaar. Ze zeggen sneller iets negatiefs dan iets positiefs. Dus als dat verandert, ga je dat zien.”

 

Gods tijd

“Mijn bemoediging voor pioniers is te beseffen dat wanneer God iets op je hart legt, het niet meteen gebeurt. Loop niet voor God uit. Probeer niet zelf dingen te forceren, maar stel jezelf de vraag: “Wat is God al aan het doen en hoe kunnen wij daaraan bijdragen?” Deze zomer gaan we met groep jongeren naar Panama. Dat was al heel lang mijn verlangen, maar het was nog niet concreet geworden. Een tijdje geleden kwam iemand naar me toe die daar zendeling was geweest en stelde voor om er met een groep van Youth United naartoe te gaan. Dat betekent niet dat je achterover moet zitten en afwachten wat God gaat doen, maar ook niet dat wanneer God iets op je hart legt, het ook meteen Gods tijd is.”

 

Kracht van eenheid

“We werken met vrijwilligers uit verschillende kerken. Het zou mooi zijn als verschillende jeugdgroepen samen gaan werken en samen iets voor Harderwijk gaan betekenen. Dat gebeurt nu niet en daar willen we niet zelf aan trekken. We vragen God: “Heer, als dit is wat u wilt, geeft u dan de mensen hiervoor.” We heten niet voor niets Youth United, we geloven in de kracht die in eenheid ligt. Maar God moet die eenheid in de mensen bewerken.”