‘Een plek waar mijn eigen kinderen ook naartoe kunnen’

Geplaatst op 10/02/2017 11:28

Jelle Kaptijn (31) is al ruim tien jaar betrokken bij de Koffiebar op Urk. Als tiener heeft hij er veel meegemaakt met zijn vrienden. Dat is ook zijn droom voor de jongeren die nu komen. “Wij zijn een plek waar ze gewoon terecht kunnen. Ook al vallen ze buiten de groep.”

 

 
De Koffiebar op Urk bestaat al meer dan 45 jaar. Hele generaties kwamen er voor ontmoeting, Bijbelstudie en kwamen tot een levend geloof. Ook nu komen er elk weekend nog jongeren. Jelle: “Vrijdagavond komt er een groep voor Bijbelstudie. Ze komen uit verschillende traditionele kerken. Die zitten op zondag nog goed vol. Het mooie van die interkerkelijke mix is dat de jongeren veel van elkaar leren.”

 

Zondag open
De andere groep komt op zondag. Kan dat op Urk? Jelle: “Ja, hoor. We delen ons huidige gebouw met een andere jongerenorganisatie. Die waren op zondag gesloten, maar er was wel een groep jongeren die wilde komen. Dat zagen we als roeping om open te zijn. Deze jongeren zijn niet zo geïnteresseerd in het geloof. Ze kennen de Bijbel, maar het geloof betekent niet veel voor hen. We proberen ze toch iets mee te geven. Gewoon door te vragen hoe het met ze gaat en geïnteresseerd te zijn. Aan het einde van de avond hebben we een avondsluiting waarbij we uit de Bijbel lezen en wat zingen.”
 
Anders
In de hoogtijdagen werd er veel georganiseerd, vertelt Jelle. “Toen ik er als tiener kwam, werd de koffiebar door de jongeren zelf gerund. Ik kwam als zeventienjarige naar de Bijbelstudie. We gingen met zestig tot tachtig jongeren op vakantie. Jongeren van nu nemen niet meer zelf het initiatief. Je kunt heel erg terugverlangen naar vroeger, maar wie zegt dat de bedoeling is? Misschien gaat het wel heel anders. Ik kan me keihard inzetten en heel hard werken, maar uiteindelijk ben ik afhankelijk van God. Ook als het moeilijker is, wil ik erop vertrouwen dat God een plan heeft me de Koffiebar en het jongerenwerk op Urk niet zal loslaten. Ik droom van een bloeiende koffiebar waar jongeren weer zelf het initiatief nemen. Een plek waar ook mijn eigen kinderen later naartoe gaan.”
 
Een plekje vinden
Of er nu tien jongeren komen of zestig, de Koffiebar moet een veilige plek zijn, vindt Jelle. “Wij willen een plek zijn waar ze gewoon terecht kunnen en waar ze niet worden afgewezen. Ook al vallen ze buiten de groep. Wij proberen hen Gods liefde te laten zien. Ik ben niet zo’n type die meteen grote verhalen vertelt en de diepte in gaat. Maar ik probeer gewoon open te staan en te laten merken dat ik ze accepteer. Er zitten jongeren bij die niet gemakkelijk een plekje vinden. Dan kun je juist het verschil maken door er voor ze te zijn.”