Rikko Voorberg: “Geloof vraagt om te blijven proberen”

Geplaatst op 10/02/2017 11:30

Het was voorjaar 2015 dat ik op het strand van Lesbos doorweekt huilende kinderen stond aan te pakken uit lekke rubberboten. Een jaar later staan we op de grens tussen Griekenland en Macedonië en voel ik hoe scherp de scheermesjes zijn aan de rollen prikkeldraad. De grenzen zijn dicht. Men is gevlucht met gevaar voor eigen leven, om hun gezin te redden of gezinsleden na te reizen. En nu zitten ze klem in de modder, het ongedierte en de uitzichtloosheid.

 

 

Terug in Nederland zeiden we: We Gaan Ze Halen. Maar dat gaat niet. Strenge smokkelwetten verbieden dat. Toch is er hoop. De Nederlandse regering beloofde in september 2015 bijna 4000 vluchtelingen over te nemen. In december 2016 hebben ze daar nog geen 16% van gerealiseerd.

We besluiten naar Den Haag te rijden, 300 anderen rijden mee. We zeggen: ‘Beloofd is beloofd’ en bieden aan de rest van de 4000 hierheen te chaufferen.

Er is aandacht in media en politiek. Maar geen verandering. Dus rijden we op 6 maart naar Brussel om hen een laatste kans te geven en met burgers uit heel Europa te laten weten dat we willen dat de mensen uit Griekenland worden opgehaald. Organisaties als Amnesty, Vluchtelingenwerk, Oxfam Novib en kerken verspreiden het nieuws.

Mijn geloof vraagt om werkelijk in beweging te komen. Jezus van Nazareth beloofde geen toekomstige hemel aan zijn tijdgenoten, omdat het niet realistisch was om hier op aarde iets te verwachten. Hij bracht de nieuwe wereld dichterbij, stap voor stap. Dat is aan ons nu. Juist in een tijd waarin angst en populisme harten op slot zet. Geloof je mee? Hoop je mee? En heb je mee lief? Daadwerkelijk, want alleen dan is geloof goed nieuws.

Meer lezen en zien over de actie van Rikko? Kijk op Www.bringthemhere.eu en www.facebook.com/bringthemhereEU.