Krokodil op de BBQ (en 4 andere tips voor vaderschap in de buurt)

Geplaatst op 01/05/2017 10:39

Ik hou van Suriname! En dat is wel bijzonder te noemen, aangezien ik er nog nooit geweest ben. Ik word blij van roti, het sranan (Surinaamse taal) en de supermooie natuur die ik wel eens hoor uit verhalen en op tv zie. Maar wat mij misschien nog wel het meeste trekt aan Suriname is het barbecueën.

 

Door Elmer Verweij

 

Jawel, je leest het goed! In alles wat ik via verschillende kanalen lees en hoor, komt het beeld terug van een enorm gezellig BBQ-tafereel op het strand, waarbij iedereen lijkt uitgenodigd om lekker mee te eten. Alles kan, alles mag. Vaders die vlees aan het grillen zijn, moeders die met elkaar praten en kinderen die onder het genot van muziek lekker spelen met zon, zand en water. En heb je weleens gehoord wat ze op die barbecue gooien? Krokodil! Nog wel mijn favoriete dier ook. Dat maakt het feest toch wel compleet.

 

Wapens

Youth for Christ daagt mannen deze zomer uit om een vader te zijn in de buurt. En hoe kan dat beter dan door te barbecuen? Met je gezin en met jongeren in de buurt. Bij mij komt dan direct het beeld van Suriname omhoog. Een vader zijn voor jongeren in de buurt, met als wapens je BBQ en een grote hoop gastvrijheid. Hierbij mijn vijf tips voor vaderschap in de buurt:

 

1. Wees aanwezig
De meest logische tip. Misschien niet zozeer een tip, maar eerder een voorwaarde. Als mensen je in de buurt niet kennen kun je ook niet aanwezig zijn voor jongeren in je buurt. Zorg er dus voor dat je buiten bent; in je wijk, tussen de mensen.

 

2. Wees te allen tijde vriendelijk 
Bekend stukje uit de Bijbel, maar o zo relevant. Wat dacht je van het statement om gewoon iedereen in je buurt de groeten? Ik merk zelf dat dit niet een aangeboren eigenschap is, maar een onderdeel van de vrucht van de Geest. (Galaten 5:22)

 

3. Ga sporten
Echte vaders kunnen goed luisteren, kunnen dicht bij hun gevoel staan en zijn zeker in staat om hun kinderen te begrijpen. Maar wat echt helemaal natuurlijk gaat is activiteit! Lekker actief bezig zijn is iets wat (de meeste) vaders van nature goed kunnen en dat kun jij dus ook prima met jongeren in je buurt. Waar zijn ze al actief? Welke sport doen ze? Kijk, onderzoek en sluit gerust aan.

 

4. Bescherm ze
Ik moet denken aan de beschermende rol die een vader in een gezin heeft. Wellicht zie jij weleens ruziënde kinderen of bekvechtende jongeren in je buurt. Bedenk eens wat je voor hen kunt doen. Stap er bijvoorbeeld eens op af. Niet om je te vertellen dat het allemaal niet goed is wat ze doen (soms moet je namelijk ruzie maken), maar om vrede te brengen en te laten zien dat je om hen geeft.

 

5. Ga barbecueën
Saved the best for last! Een inkoppertje. Want zeg nou zelf: Wat is er lekkerder dan door een buurt te fietsen en het aroma van een rokende BBQ prikkelt je neus? Het is bijna alsof die reuk een directe vertaling in je hersenen maakt met: wees welkom, eet en geniet. Bij mij werkt het in ieder geval zeer uitnodigend en het brengt me direct in de juiste stemming. Makkelijke manier om jongeren te ontmoeten!

 

 

< Terug naar het overzicht