Hinke’s laatste kans

Geplaatst op 01/01/2018 10:10

Ze gaf het geloof nog één kans. De Youth Alpha-cursus was het laatste wat Hinke zou proberen om nog waarde in het geloof te ontdekken. De verandering kwam niet door een mooi geformuleerd antwoord, maar door betrokkenheid van mensen van vlees en bloed.

 

 

“Van mezelf een denker en een twijfelaar”, vertelt de 19-jarige Hinke. “Als er ruimte is voor vragen of twijfel, neem ik die. Mijn hele leven ga ik al naar de kerk, ik kan best goed leren en hoe het geloof in theorie werkt, wist ik wel. Maar anderhalf jaar geleden zat ik echt klem. Ik zag het geloof niet als iets moois maar juist als een last. Om heel eerlijk te zijn begon ik haast te hopen dat het geloof niét waar was. Ik snapte bijvoorbeeld niet waarom God rechtvaardig zou zijn. En waarom gelooft de een wel en de ander niet? Toen ik hoorde over de Youth Alpha-cursus besloot ik het geloof nog één kans te geven. Achteraf gezien denk ik dat het klaar was geweest als dit niet had gewerkt.”

 

Lol

De Youth Alpha-cursus wordt georganiseerd door Café De Koning en ondersteund door een aantal kerken. De Koning is een van de initiatieven die door Youth for Christ LifeSpots wordt ondersteund. Hinke voelt zich er thuis. “Op een Youth Alpha-avond gingen we eerst gezellig met elkaar eten waarbij we het over serieuze dingen hadden, maar waar we ook veel lol hadden. Daarna kwam een spreker wat vertellen. Vervolgens gingen we in kleine groepjes uit elkaar om erover door te praten. Door de groepjes leerden we elkaar na een paar weken ook beter kennen.”

 

Terug naar de kern

Youth Alpha gaat over de kern van het geloof: wie is God? Wat is de Bijbel? Wie is de Heilige Geest? Hinke: “Ik had heel veel vragen over moeilijke kwesties en knelpunten, maar het was juist fijn om terug te gaan naar de kern. Het mooie was dat je tijdens de avonden kon inbrengen waar je zelf mee bezig was. Dat waardeerde ik het meest. Mensen die echt naar je luisterden en open stonden voor je vragen. Ze waren echt in mij geïnteresseerd. Ik merkte dat ze echt een relatie met God hadden en van mij hielden.”

 

Vertrouw Mij

Het keerpunt voor Hinke komt tijdens een weekendje weg met de groep. “Het thema van het weekend was de Heilige Geest. Ik hoorde dat je God ook vandaag de dag nog kan ervaren en dat Hij dichtbij wil komen. Dat was nog niet zo bekend voor mij.

De spreker vroeg aan mij: ‘Waarom ben je vastgelopen met je geloof?’ Ik vertelde dat ik God niet snapte en het oneerlijk voelt dat de een wel gelooft en de ander niet. De man moest huilen om de pijn die ik hierover had. Dat maakte dat ik me voor het eerst weer durfde openstellen. Hij heeft voor me gebeden en ik ervaarde dat God tegen me zei: vertrouw Mij, vertrouw Mij.”

 

Grijns

“De rest van de dag heb ik met een enorme grijns op mijn gezicht rondgelopen. Ik voelde me een stuk lichter en vrijer en van verschillende mensen kreeg ik te horen dat ze zagen dat ik veranderd was. En ook als ik eraan terug denk komt er meteen een lach op mijn gezicht. Mijn zorgen zijn niet weg maar ze zijn een stuk kleiner geworden, het overheerst niet meer. Ik heb meer vertrouwen, meer hoop, meer rust en ik zie nu het mooie van het geloof in.”

 

Zoeken

Na het weekend met Youth Alpha beginnen dingen langzaam te veranderen. Hinke gaat weer met plezier naar de kerk, heeft belijdenis gedaan en is kringleider op haar studentenvereniging. “In het begin ging mijn geloof nog heel erg op en neer. Als ik twijfels heb, denk ik weer aan dat moment terug. Dit is gebeurd en dat moet ik niet loslaten. Ik heb niet alle antwoorden gekregen, maar zoeken en blijven zoeken levert mooie dingen op. De liefde en aandacht van de mensen is het belangrijkste geweest. Het heeft me geleerd erop te vertrouwen dat God goed en rechtvaardig is. Als je dat weet, kun je leven met de vragen.”

 


 

Meer informatie over Café De Koning in Steenwijk vind je op dekoningsteenwijk.nl.Youth for Christ LifeSpots ondersteunt jongerenwerk van lokale initiatieven van vrijwilligers. Meer weten? Neem contact op met Elmer Verweij via elmer.verweij@yfc.nl.    

 

 

 

 

< Terug naar het overzicht